Holstein Flowers

Hortivision ontwikkelt innovatief ontvochtigingssysteem mét warmteterugwinning

Hortivision ontwikkelt een innovatief ontvochtigingssysteem voor kassen waarmee de kweker in de zomer het klimaat ook kan koelen. Tijdens het ontvochtigen of koelen kan dit systeem er tegelijk voor zorgen dat het warmte uit de kas haalt, om die warmte voor later gebruik in een buffer op te slaan. Dit nieuwe concept wordt nu uitgevoerd bij Holstein Flowers, een gerberateler in De Lier, waar het systeem in een bestaande kas zal worden geïnstalleerd. 

Een stap verder

Hortivision is de vorig jaar opgerichte onderneming van Maurice Hartman en Hans van Tilborgh, die in hun eerdere carrière al vele ontvochtigingsinstallaties bij andere telers realiseerden. “Met het concept dat we nu bij Holstein Flowers zullen toepassen, gaan we weer een stap verder”, vertelt Hans van Tilborgh. “In grote delen van het jaar doet deze installatie wat een dergelijk systeem al bij meerdere telers van sierteeltproducten en groenten doet. Namelijk het ontvochtigen van de kas met buitenlucht, zodat de schermen langer dicht kunnen blijven. Als het buiten koud is, kan de luchtbehandelingskast de buitenlucht ook verwarmen. Volledig nieuw is een oplossing die we daaraan hebben toegevoegd voor het onttrekken van warmte met dezelfde luchtbehandelingskast. De kweker kan op deze manier warmte uit zijn kas winnen, en deze opslaan in een buffer.”

Toepassing bij Holstein Flowers

Hortivision ontwierp de installatie in opdracht van Holstein Flowers, waar Van Tilborgh al een bekend gezicht was. In 2012 was hij betrokken bij de ontwikkeling van de Futura-kas, de nieuwste van de twee locaties van Holstein Flowers. Het was mede daarom dat de kweker de vraag hoe hij de oudere Bastille-locatie uit 2003 energetisch kon verbeteren, bij Hortivision neerlegde. “Bij de verbetering van deze wat oudere kas namen we de Futura-kas als referentie”, voegt Van Tilborgh daaraan toe. “Met als grote verschil dat het destijds ging om een innovatieve klimaatinstallatie in een nieuwbouwsituatie. Nu hebben we te maken met de inpassing in een bestaande kas en met bestaande installaties. Het was dus zaak om eerst de huidige situatie goed in kaart te brengen en berekeningen te maken, zodat we de nieuwe technieken goed kunnen inpassen.” 

"Het belangrijkste voor nu is dat deze installatie volledig is voorbereid voor deze functie. Dat is precies waar de wens van deze klant lag: een energiezuinige én toekomstbestendige klimaatinstallatie.” 

Verschillende ontwerpen

Het hele project begon met het inventariseren van de bestaande installaties en het in kaart brengen van de energiestromen. Op basis daarvan nam Hortivision, samen met de klant, verschillende mogelijke ontwerpen door. “Een van de ideeën was bijvoorbeeld ook om een derde scherminstallatie te implementeren. Er hingen er al twee in deze kas, maar constructief en qua inpassing gaf dit te grote problemen waardoor een derde scherm te duur werd. Uiteindelijk kwamen we, ook naar aanleiding van de ervaringen met luchtbehandelingskasten in de Futura-kas van Holstein Flowers, toch bij een oplossing met meerdere luchtbehandelingskasten.” Van Tilborgh en Hartman zijn enthousiast over de actieve inbreng door de kweker. “Mathieu van Holstein is iemand die weet wat hij wil en met vooruitziende blik een installatie zocht die – misschien nu nog niet – maar in de toekomst ook energie uit de kas kan halen. Zo ontstond bij ons het idee en uiteindelijk ook het ontwerp voor luchtbehandelingskasten die warmte kunnen terugwinnen om die vervolgens op te slaan in een buffer.”

Energiezuinig en toekomstbestendig

Nadat adviesbureau AAB het ontwerp van Hortivision economisch had doorgerekend, kreeg Hortivision opdracht om het systeem te realiseren. Het bedrijf ontwierp en ontwikkelde de gehele installatie zelf, en met betrouwbare partners worden de luchtbehandelingskasten in de kas ingebouwd en aangesloten op de cv-installatie. “Uiteindelijk beschikt de kas van 6 hectare straks over twaalf dubbele luchtbehandelingskasten die vanuit het dek de buitenlucht aanzuigen en via slurven in de kas verdelen. Zodra de luchtbehandelingskasten in de kas zijn geïnstalleerd, kunnen ze de kas met buitenlucht ontvochtigen en koelen en eventueel die lucht ook verwarmen. Het onderdeel in dit systeem dat voor warmteterugwinning zorgt, wordt in een later stadium in gebruik genomen. Om de warmteterugwinning te kunnen benutten, zal de kweker eerst nog in een warmtepomp en eventueel in een opslagbuffer moeten investeren. Het belangrijkste voor nu is dat deze installatie volledig is voorbereid voor deze functie. Dat is precies waar de wens van deze klant lag: een energiezuinige én toekomstbestendige klimaatinstallatie.” 

Bekijk de foto's